Wizyta w Comerç 24 okazała się wielkim rozczarowaniem. Co prawda kilka dań było niezłych, ale menu nie zmieniło się znacznie od czasu mojej pierwszej wizyty dwa lata temu. Spodziewałam się więcej po szefie, który kształcił się pod okiem Ferana Adria.
The Grand Festival Menu € 106
Piklowany kalafior
Marynowany kalafior w occie ryżowym z dodatkiem imbiru. Początek rozczarowania.
Schłodzony krem z kalafiora z lekko wyczuwalnym palonym aromatem (dodatek herbaty Lapsang souchong) i posypany pudrem z wodorostów. Kolejne rozczarowanie.
Rurki z ciasta filo (cienkie i chrupiące :) ) wypełnione musem parmezanowym z dodatkiem bazyli i cytryny. Przepyszne!
Pięknie prezentujące się danie. Cieniutkie plasterki delikatnie przysmażonej żabnica ułożone na paście z czarnego sezamu. Danie dopełniał czarny czosnek i krople oleju sezamowego.
Kolejne klasyczne danie Comerc24. Pizza z anchovies, mozzarellą, pomidorkami, czereśnią i rokiettą.
Ceviche z krewetek z brzoskwiniowym sorbetem i granitę z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej.
Gotowana ostryga z kwiatem i liściem nasturcji podana na suchym lodzie.
Wywar dashi ( japoński wywar z bonito i wodorostów kombu), sferyczne ravioli z sercówkami jadalnymi i plasterki okry.
Sałatka z marynowanych sardynek z dodatkiem segmentów z pomarańczy, wasabi, chrupiącej posypki z orzechów laskowych i mikro ziół. Bardzo dobre danie, sardynki tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Kolejny klasyk Ç24.
To danie wyglądało lepiej niż smakowało. Niestety. Mięsne consommé a w nim pływające sferyczne ravioli: parmezanowe, truflowe i jajeczne.
Brzytwa morska, kawałki pomarańczy, sezam i noodle yakisoba zrobione z warzyw i mandarynki (tangerine)
Tatar z tuńczyka z dodatkiem sosu sojowego, ikry z pstrąga i sosu z żółtka.
Jajko niespodzianka! Skorupka jajka wypełniona płynnym żółtkiem, pianą z trufli i kremem ziemniaczanym. Klasyczne połączenie smaków podane w zupełnie nowy sposób. Gdyby dodano mniej soli byłoby to danie idealne. Cóż, zdarza się.
Kolejne pyszne danie. Ryż gotowany w wywarze z kaczki, quenelle z foie gras i chrupiące kawałki kukurydzy.
Gotowany w runnerze polik cielęcy podany z ogórkiem i masłem orzechowym.
Kolejne danie przygotowane z użyciem sous-vide. Tym razem rostbef wołowy , skorzonera i czarna rzepa.
Asortyment serów
Bauma Carrat z galaretką buraczaną.
Payoyo z jadalnym złotem
Toms de Cousserant z poziomkami i płatkami róży
Maroille z kiełkami alfa alfa, groszku cukrowego i goździkiem
Roquefort z cykorią i karmelizowanym orzechem włoskim
"Mel i Mato"
"Mel i Mato" to tradycyjny kataloński deser z sera, miodu i orzechów. Wersja Ç24 zawierała: biszkopt , miodowe lody, mus serowy, orzechy laskowe , a wszystko obficie posypane letnimi truflami. Dawno nie jadłam tak dobrego deseru.
Lemon Ice Tea
Odświeżająca mrożona herbata o smaku cytrynowym z dodatkiem ananasa (sorbet i biszkopt).
Tonka
Ciasto z dodatkiem bobu Tonka, sorbet czereśniowy i świeże czereśnie, a wszystko polane musem z serka naturalnego.
"Recuit NAPOLITA"
Jogurt z koziego mleka z dodatkiem truskawek i liści bazyli.
Jabłko i szafran
Sorbet szafranowy z musem z zielonego jabłka i kawowy crumble.
"CONGUITO" C24
Czekoladki nadziewane lodami orzechowymi
Petitfours
Oreo z czarnego sezamu i lody sezamowe
Orzeszki ziemne oblane czekoladą
Czekoladki z nadzieniem orzechowym pokryte jadalnym złotem
Mini tabliczka białej czekolady z herbatą matcha
Comerç 24
Carrer comerç 24
08003 Barcelona