24.05.2012

Tom Aikens Restaurant. Londyn


Bread & butter.
Chleb i trzy rodzaje masła: solone, grzybowe i o smaku boczku.


Amuse bouche 1
Duck cassonade.
Zupa z kaczki z pudrem grzybowym.


Amuse bouche 2.
Wafelki z buraka z kozim serem,  kaszanka, mus z węgorza, foie gras z orzechami laskowymi.


Raw turnip salad.
Sałatka z rzepy, kasztany, mus z migdałów.


Roast Foie Gras.
Smażona wątróbka kacza z tymiankowym sabayon i  pieczonymi cebulami ( 6 różnych odmian).


Venison tartar.
Tatar z jelenia, puree z orzechów laskowych, mus ze szczawiu, orzechy włoskie.


Roast John Dory.
Smażony piotrosz, chipsy z kalafiora, puree z brązowego masła i mleko z kalafiora.


Romney lamb.
Jagnięcina, mleko owcze, anchois, czosnek confit, czosnek niedzwiedźi.


Candied beetroot.
Gotowany czerwony burak, parfait z jogurtu naturalnego, kandyzowane buraki, syrop z Porto.
 Petit fours.



Rozczarownie i jeszcze raz rozczarowanie. 
Za duże porcje (jak na menu degustacyjne), do końca nie przemyślane połączenia  (jagnięcina z anchois), przesmażone foie gras i momentami zbyt dużo składników na talerzu (deser). 
Marnie jak na  szefa kuchni jakim jest/był Tom Aikens.

Tom Aikens Restaurant
Elystan Street
London SW3 3NT

Corner room. Londyn

Proste, zmieniające się często menu z wykorzystaniem sezonowych produktów. Obsługa bardzo miła, kompetentna  i co ważne - dyskretna.


Ceny zaskakująco niskie. Lunch to wydatek £19  za trzy dania i £15 za dwa. 

Menu 1

Beetroot with goats curd. 
Gotowane czerwone buraki ,kozi twaróg i sałata rzymska.




Confit salmon & barley.
Łosoś confit z jęczmieniem, jabłkiem i orzechami włoskimi.


Rhubarb & mint.
Rabarbar, włoska beza, olej miętowy i sorbet z maślanki.

Menu 2

Sea trout & cucumber
Marynowana troć, zielony ogórek i ikra łososia.


Onglet steak with celeriac.
Befsztyk, seler, estragon i grzybki enoki.

Leche frita with mango.
Leche frita, sos z mango i rodzynki.