Simon Rogan, szef kuchni z restauracji L'Enclume, postanowił podbić Londyn. Otworzył Roganic, które szybko stało się hot spot Londynu.
Roganic otwarte jest na lunch i kolacje od wtorku do soboty. Do wyboru jest sześcio i dziesięcio daniowe menu degustacyjne ( £55 i £80) oraz zmieniające się co tydzień 3-daniowe menu lunchowe w cenie £29.
Duże znaczenie w kreowaniu menu ma sezonowość i pochodzenie produktu. Większośc produktów pochodzi z Cumbrii , jak chodzby jagnięcina czy zioła zbierane w tamtejszych lasach.
Jedzenie jest bardzo smaczne. Najbardziej smakował mi krem grzybowy z dropsami serowymi, a najmniej deser. A oto nasze całe menu:
Amuse gueule.
Ciastko cebulowe, krem z pokrzywy, konfitura z szalotek.
Krokiety z wędzonego węgorza.
Burnt cream of English mushrooms, ramsons and cheese drops.
Grzybowy krem, czosnek niedźwiedźi, dropsy serowe.
Spring broth with carrot dumplings, sea kale, pearl barley.
Bulion warzywny, marchewkowe pierożki, jarmuż, prażony jęczmień.
Cornish lobster, oyster, apple, pickled kohlrabi and coastral leaves.
Homar kornwalijski, ostryga, jabłko, piklowana kalarepa, zioła.
Five flavoured monkfish, young squid, purple sprouting, vinegar and hazelnut.
Żabnica w pięciu smakach, kałamarnica, fioletowy brokół, ocet i orzechy laskowe.
Herdwick lamb , sweetbreads, salsify, velvet caps.
Jagnięcina z Herdwick, grasica, salsefia, fiołki.
Warm Bramley cake, liquorice curd and pink lady sorbet.
Ciastko z jabłkami (Bramley), lukrecja, sorbet jabłkowy (Pink Lady).
Roganic
19, Blandford St
W1U 3DH London