19.09.2011

Tickets. Barcelona

Najgorętsze miejsce w Barcelonie! LA VIDA TAPA to hasło przewodnie Tickets tapas bar. Bracia Adria chcieli stworzyć miejsce serwujące tradycyjne katalońskie specjały, tapas,  w nowoczesnym, awangardowym stylu. Nie chcieli powielać pomysłu z El Bulli , czyli najlepszej restauracji na świecie, lecz stworzyć  miejsce dostępne dla każdego.
 Tu się trochę przeliczyli gdyż na stolik czeka się ok. 4 miesięcy :), a bar został otwarty dopiero w kwietniu tego roku.
Warto odwiedzić będąc w Barcelonie. Oczywiście jeśli uda nam się zarezerwować stolik :) . Polecam rezerwacje online.


Menu podzielone jest na kilka części: Snacks, el Picoteo, Oysters, Xuxis, Tapas from land and sea, desserts.
Według  ich kolejności zamawia sie poszczególne tapas. Wbrew pozorom wybór jest trudny bo chciałoby się spróbować wszystkiego. 
Każde danie było znakomite, przygotowane z najlepszych produktów choć jedne mniej ,drugie bardziej zachwycały prezentacją. 

Oto nasz wybór:

Arbuz, sangria
Kawałki arbuza kompresowane ze składnikami sangrii (czerwone wino, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, cynamon itp.)

Sferyczne oliwki, czyli to co cały świat próbuje podrobić, ale jemu nie wychodzi :)
Sferyczne oliwki marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, tymianku i skórki pomarańczowej.

Pescaito frito...
czyli prażynki z dorsza, kalmarów, anchois i ośmiornicy posypane pudrem z galicyjskich wodorostów.
Przepyszne, zwłaszcza te z kalmarów z dodatkiem sezamu.

Airbags z serem Manchego
Poduszeczki wypełnione musem z sera Manchego, szynki hiszpańskiej, podane z kawiorem z orzechów laskowych

Przepiórcze jaja 
Jaja przepiórcze gotowane sous-vide z Almogrote (pastą z ucieranego twardego sera z dodatkiem oliwy, czosnku i chilli).

Tatar z pomidorów, bazylia, oliwa z oliwek, kapary

Grzanki z  anchovis i nasionami pomidorów

Cannelloni z awokado
Cannelloni z awokado wypełnione białym mięsem kraba galicyjskiego, kwaśna śmietana, galaretka z   ogórka, sos romesco, liście anyżu.

Marynowany łosoś z truflowym miodem
Marynowany łosoś , jogurt naturalny i truflowy miód.

Bonito
Tuńczyk marynowany w imbirze i czosnku. Podany z puree z pomidorów i nasionami, imbirowym żelem, liśćmi kaktusa i białymi kwiatami ogórecznika.

Bakłażan
Nie przepadam za bakłażanem, ale tego wg Ferrana Adria mogłabym jadać codziennie!
Palony bakłażan podany na crouton z płatkami tuńczyka i nasionami bakłażana.

Airbagettes
Słynne bagietki Ferrana Adria z 5-letnią szynką Joselito. Więcej na temat szynek JOSELITO znajdziecie na stronie www.joselito.com

Sferyczne ravioli
Ravioli z serem Payoyo.
Ser Payoyo wytwarzany jest ręcznie w niewielkiej mleczarni niedaleko Grazalema. Do jego produkcji używane jest mleko owcze i kozie dostarczane z 14 gospodarstw. 
Więcej informacji znajdziecie tutaj www.payoyo.com 

Ziemniaki confit z boczkiem
Ziemniaki confit, gotowana hiszpańska szynka, słodka papryka ( Pimentón de la Vera) i sos z żeberek wieprzowych.

Ciasto czekoladowe
Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi i jadalnym srebrem.

Biała chmurka
Beza z esencją z kwiatów dzikiego bzu, poziomki, czarny sezam, cukier fiołkowy, liście mięty truskawkowej.

Tickets
Avinguda del Paral-el, 164
08015 Barcelona